חוקיות חיפוש

חוקיות חיפוש

כעורך דין המתמחה בתחום המשפט הפלילי, אני נתקל פעמים רבות בשאלה: האם החיפוש שנערך בביתי, או על גופי, הוא חוקי?

תשובה לשאלה זו נעוצה בנסיבות כל מקרה לגופו, ונבחנת בדיעבד על ידי עורך דין פלילי לאחר הגשת כתב האישום ולימוד חומר החקירה, ועשויה להביא במקרים מסוימים לזיכוי ולפסילת ראיות שנתפסו ואף לחזרה מכתב האישום.

מתי מוסמך השוטר לבצע חיפוש בגופו של אדם ללא צו של שופט?

סעיף 3 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי) מסמיך שוטר לבצע חיפוש על גופו של החשוד או בכליו בהתקיימות 2 תנאים מצטברים:

  1. חשד סביר כי החשוד מחזיק על גופו חפץ שהחזקתו אסורה או הושגה בעבירה (למשל: רכוש גנוב, סמים)
  2. הסכמת החשוד לביצוע החיפוש.

החשד הסביר יבחן על פי מבחן אובייקטיבי, במסגרתו יבחן שיקול הדעת של השוטר שערך את החיפוש בגופו של החשוד.

ישנן מספר קריטריונים לגיבוש חשד סביר אצל שוטר אשר יצדיקו עריכת חיפוש בגופו של חשוד ללא צו שופט- ראשית, יש לבחון את התנהגותו של האדם החשוד בביצוע העבירה- כך למשל, כאשר התקבל מידע במשטרה שהתבצעה עבירה במקום בו נמצא אותו אדם או בקרבתו, יש בכך כדי להצביע על התנהגות חשודה העולה כדי חשד סביר.

שנית, כאשר מתקבל מידע משטרתי לפיו מתואר אדם החשוד בביצוע עבירה מסוימת. או בדבר המיקום בו הוא נמצא.

באשר להסכמת החשוד לביצוע החיפוש- מהי אותה הסכמה הנדרשת מהחשוד לשם קיום החיפוש?

ברע"פ 10141/09 אברהם בן חיים נ' מ"י- קבע ביהמ"ש העליון כי אם לשוטר אין חשד סביר  שחשוד פלוני מחזיק או מעביר רכוש גנוב או רכוש שהחזקתו אסורה, אין לשוטר סמכות לערוך חיפוש אלא אם החשוד נתן הסכמה מדעת לעריכת החיפוש.

באותו פסק דין, נדון מקרה בו שוטרים שהיו בסיור שגרתי בתל אביב, עיכבו את החשוד ודרשו ממנו להזדהות. לאחר בירור שנערך הסתבר כי לחשוד עבר פלילי. אחד השוטרים ביקש ממנו להוציא את תכולת כיסיו, החשוד עשה כן ואז נתגלתה סכין שהחזיק בכיסו ונעצר בגין החזקת סכין שלא כדין.

ביהמ"ש העליון זיכה את הנאשם מהאישום, וקבע שהחיפוש שנעשה על גופו נעשה שלא כדין, ובשל כך, הראיה שנתפסה אינה קבילה.

בית המשפט העליון קבע ונימק כי בנסיבות המקרה דנן, לא נוצר חשד סביר כי על גופו של החשוד מוחזקת ראיה שהחזקתה אסורה. משכך, חובה היה על השוטר לקבל את הסכמתו של החשוד לביצוע החיפוש. מאחר והשוטר לא הסביר לנאשם כי הוא רשאי לסרב לחיפוש וכי סירובו לא ייזקף לחובתו במידה ויסרב, בית המשפט פסק כי החיפוש היה בלתי חוקי והראיה איננה קבילה.

חשוב לציין- קיומו של עבר פלילי בלבד אינו מספיק כדי לגבש חשד סביר ואין בו כדי לאפשר לשוטר לבצע חיפוש בגופו של אדם ללא צו בית משפט!!!

במקרה בו מתנגד אדם לביצוע חיפוש, רשאי השוטר לערוך חיפוש על גופו של החשוד, אף תוך שימוש בכוח סביר- אך ורק אם קיבל לכך אישור בכתב מקצין משטרה.

באשר לחיפוש בביתו של אדם– שוטר מוסמך לבצע חיפוש בביתו של אדם ללא צו של שופט בנסיבות הבאות בלבד:

  1. כאשר יש לשוטר "יסוד להניח" (כמו חשד סביר) שבאותו הבית התבצע פשע (עבירה שהעונש הקבוע בצידה בחוק הוא מעל 3 שנים)
  2. בעל הבית פנה לעזרת המשטרה
  3. בבית מסתתר אדם שנמלט מהחוק.

חשוב להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה במשטרה ולאחר ביצוע החיפוש! עורך דין מקצועי יכול למנוע את מעצרך, ואף למנוע הגשת כתב אישום כנגדך.  

משרד עו"ד לירון יפרח מתמחה במתן ייעוץ משפטי מיידי, בכל שעה, לנחקרים אשר זומנו לחקירה במשטרה- כל שנותר לכם לעשות הוא להסיר דאגה מלבכם וליצור עמנו קשר- ועו"ד ממשרדנו יגיע באופן מיידי. 


כותב המאמר הינו עורך דין פלילי לירון יפרח בעל משרד עורכי דין בת"א המתמחה במשפט הפלילי, תעבורה, דין צבאי ומשפחה ומעניק שירות בכל חלקי הארץ.

לייעוץ נוסף ניתן לפנות לעו"ד פלילי לירון יפרח באמצעות טופס יצירת הקשר שבאתר זה, או באמצעות פרטי ההתקשרות המופיעים מטה

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לשום מקרה. אין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.