נהיגה בשכרות

נהיגה בשכרות

נהיגה תחת השפעת אלכוהול היא לא תחושה של אדם לגבי יכולתו לנהוג. המדובר בקביעה ברורה בחוק המגדירה מהי כמות האלכוהול המותרת בדמו של אדם. עבירה זו היא עבירה חמורה ביותר, והדבר חמור במיוחד בקרב בני נוער.

כמות האלכוהול המותרת

תקנות התעבורה משתנות ומתעדכנות מעת לעת, ויחד איתן משתנה כמות האלכוהול המותרת לנהיגה. נכון להיום, נהג שיכור הוא מי שנמצאו בדמו יותר מ 49 מיליגרם אלכוהול לכמות של 100 מיליליטר דם, או יותר מ 239 מיקרוגרם אדי אלכוהול בליטר אוויר נשוף..

עבור נהג חדש, נהג צעיר, נהג רכב ציבורי או נהג רכב משא מעל 3.5 טון, כמות האלכוהול המותרת היא עד 49 מיקרוגרם אלכוהול באוויר נשוף, או עד 9 מיליגרם אלכוהול ב 100 מיליליטר דם. לעומת  בדיקת הדם, אותה מבצעים במעבדה, את בדיקת הנשיפה מבצעים באמצעות מכשיר הינשוף והבדיקה מבוצעת על ידי שוטר התנועה בשטח.

ריכוז האלכוהול בדם תלוי במאפיינים שונים של הנהג כמו מין, גיל, משקל, גובה ועוד, לכן קשה לקבוע באופן גורף עבור כל האוכלוסייה את מספר המשקאות אותם ניתן לצרוך לפני שנוהגים. ככלל, הכמות המותרת היא בין משקה אחד לשני משקאות, בין אם מדובר בשליש בירה, שוט וויסקי או כוס יין. הבעיה היא שגם עבור אותו אדם, ריכוז האלכוהול בדם ישתנה בהתאם למצבו הגופני, כך שלא ניתן להיות בטוחים אם שתיתם מעל או מתחת לכמות המותרת עבורכם. כתוצאה מכך, כל מי ששתה לפני שיצא לנהיגה עלול להיחשב כמי שנוהג בשכרות.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

כששוטר עוצר נהג בחשד לנהיגה בשכרות, הוא יבקש מהנהג לבצע בדיקת מאפיינים, בדיקת נשיפון ובדיקת ינשוף.

בדיקת המאפיינים כוללת מספר פעולות אשר מי שנמצא תחת השפעת אלכוהול יתקשה לבצע, כמו הליכה בקו ישר, עמידה על רגל אחת, נגיעה באף כשעינייך עצומות וכן הלאה.

בדיקת נשיפון היא בדיקה במהלכה הנהג מתבקש לנשוף לתוך מכשיר שביכולתו לזהות אלכוהול בגופו.

בדיקת ינשוף היא בדיקה המודדת את כמות האלכוהול המדויקת בגופו של הנבדק.

בדיקת המאפיינים ובדיקת הנשיפון הן בדיקות המסייעות להצביע על נוכחות אלכוהול בגופו של הנהג, אך אינן יכולות לספק נתונים מדויקים ולכן אינן מספיקות בכדי להרשיע נהג על נהיגה בשכרות. לעומת זאת, בדיקת הינשוף היא מדויקת ויכולה לשמש עדות מכריעה ומפלילה.

נהג רשאי לסרב לבדיקת מאפיינים ולבדיקת נשיפון מבלי שזכויותיו יפגעו. לעומת זאת, מי שמסרב לבדיקת ינשוף ייחשב אוטומטית כמי שנהג בשכרות, אישום שעונשו המינימאלי הוא שלילת רישיון לשנתיים.

אם נעצרת על ידי שוטר תנועה החושד כי אתה נוהג בשכרות, ניתן ואף מומלץ לסרב לבצע בדיקות מאפיינים ובדיקת נשיפון. זאת מאחר ובמידה ותוכיח כי בדיקת הינשוף נעשתה שלא על פי הנהלים, בדיקות אלו עלולות לסייע להרשעתך למרות פסילת קבילות בדיקת הינשוף. לעומת זאת, אם רישיונך יקר לך  אל תסרב לבצע את בדיקת הינשוף, כאמור – סירוב לבצע בדיקת ינשוף משמעו הרשעה.

גם אם ביצעת בדיקת ינשוף שתוצאותיה מעידות על רמת אלכוהול גבוהה מהמותר בדמך, ניתן למנוע הרשעה אם יוכיח עורך הדין שלך שהבדיקה לא בוצעה על פי הנהלים. על השוטר להמתין 15 דקות בין עצירת הרכב ובין ביצוע בדיקת הינשוף, במהלך פרק זמן זה על השוטר להשגיח כי הנהג אינו אוכל או שותה. כמו כן על השוטר להסביר לנהג את משמעות הסירוב לבצע בדיקת ינשוף ואת השלכותיו.

בנוסף, על השוטר למלא דוח בו מפורטת שעת עצירת הרכב, על השוטר לאפשר לנהג לקרוא את הדוח בטרם יחתום עליו, ולנהג קיימת הזכות להתעקש ולבדוק שהדברים הרשומים בשמו הם אכן דבריו שלו. כל חריגה מן נהלים יכולה להוביל להפחתה בעונש או לביטול האישום, לכן מומלץ לתעד ככל שניתן את מהלך העיכוב והבדיקה..

אם נעצרת בחשד לנהיגה בשכרות הקפד על הכללים הבאים:

  1. הישמע להוראות השוטרים ושתף איתם פעולה, אל תאבד את סבלנותך, והשתדל שלא לגרום לשוטרים לאבד את סבלנותם.
  2. אם שתית אף כמות אלכוהול קטנה, כדאי לסרב לביצוע בדיקות מאפיינים ובדיקת נשיפון, אך אל תסרב לבצע בדיקת ינשוף.
  3. תעד את מהלך הבדיקה, כל חריגה מהנהלים בעת ביצוע הבדיקה יכול לסייע לעורך הדין שלך להביא לביטול קבילותה, ובכך להצילך משלילת רישיון.
 
 

נהיגה בשכרות היא מהחמורות בעבירות התנועה והיא גוררת איתה עונשים כבדים ביותר. הרבה נהגים שנתפסו על נהיגה בשכרות חושבים שניתן לצאת מכך בעונש קל, אך אינם מבינים שבתי המשפט אינם סלחנים כשמדובר בעבירות מסוג זה וכדאי מאוד להיות מיוצגים על ידי עורך דין המתמחה במשפטי תעבורה.

במידה ואדם הורשע בנהיגה בשכרות, קיימים עונשים נלווים הכוללים פסילה על תנאי, קנס ומאסר על תנאי.

מאסר בדרך כלל יהיה מרכיב בבקשת המדינה כאשר אדם נתפס נוהג בשכרות בפעם השנייה או יותר בנוסף לעונשים נלווים. תרחיש נוסף בו המדינה תבקש עונש מאסר ועונשים נלווים הוא במקרה שנמצאה כמות של פי 2.5 מהמותר בחוק.

אם נעצרת בחשד לנהיגה בשכרות ובדיקת הינשוף מדדה כמות גבוהה מהמותר של אלכוהול בגופך, פנה בהקדם האפשרי לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין המתמחה בתחום, על מנת שתזכה להפחתה בעונש או אף לביטול האישומים כנגדך.

חשוב להתייעץ עם עורך דין פלילי לפני חקירה במשטרה! עורך דין מקצועי יכול למנוע את מעצרך, ואף למנוע הגשת כתב אישום כנגדך.  

משרד עו"ד לירון יפרח מתמחה במתן ייעוץ משפטי מיידי, בכל שעה, לנחקרים אשר זומנו לחקירה במשטרה- כל שנותר לכם לעשות הוא להסיר דאגה מלבכם וליצור עמנו קשר- ועו"ד ממשרדנו יגיע באופן מיידי. 

כותב המאמר הינו עורך דין פלילי לירון יפרח בעל משרד עורכי דין בת"א המתמחה במשפט הפלילי, תעבורה, דין צבאי ומשפחה ומעניק שירות בכל חלקי הארץ.

לייעוץ נוסף ניתן לפנות לעו"ד פלילי לירון יפרח באמצעות טופס יצירת הקשר שבאתר זה, או באמצעות פרטי ההתקשרות המופיעים מטה:

הערה:

מאמר זה הינו למידע כללי וראשוני בלבד ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לשום מקרה. אין להסתמך על האמור לעיל מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.